Eenvoudig zelf kaarsen maken
Wil je weten hoe je zelf kaarsen kan maken? Met de juiste materialen en een simpel stappenplan maak je in een handomdraai prachtige kaarsen. Of je nu geurkaarsen, gekleurde kaarsen of unieke vormen wilt creëren, in dit blog leer je precies hoe je zelf kaarsen kunt maken. en wat je allemaal nodig hebt.
Alle benodigdheden om kaarsen te maken
- Kaarsenwas (lees hieronder welke soort je nodig hebt en hoeveel)
- Lonten (met of zonder lontvoetje)
- Smeltketel of au-bain marie constructie
- Potje of mal om de kaars in te gieten
- Lonthouder (hout of metaal) of een lang dun voorwerp zoals een sate prikker
- Roerlepel of houten stokje
- Lontknipper of schaar
- Thermometer
- Geurolie (optioneel)
- Kleurstoffen (optioneel)
Alles in één keer bestellen?
Neem een kijkje bij onze verschillende starterspakketten. Hierin zitten alle benodigdheden om kaarsen te maken. Hiermee kun je zelf dus direct aan de slag!
Alle stappen om zelf kaarsen te maken
Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je gemakkelijk zelf kaarsen kunt maken. Bekijk ook zeker de video hierboven zodat je alle stappen goed kunt volgen.
Stap 1 – De mal voorbereiden
Begin met het voorbereiden van de mal of het potje waar je de kaarsen in wil maken. Dat doe je allereerst door ze goed schoon te maken. Maar controleer ook of er gaten of scheuren in je mal zitten. Als dat het geval is, kun je beter een andere pakken. Anders loop je het risico dat je de kaarsenwas uit de mal stroomt.
Stap 2 – De lont installeren
Voordat we verder gaan is het belangrijk om de juiste lont voor je kaars te kiezen. De dikte van de lont is namelijk afhankelijk van de diameter van de kaars. Voor beginners bieden we standaard voorgewaxte lonten aan. Deze kun je gebruiken voor kaarsen tot een diameter van 20 cm. Voor grotere kaarsen zul je een lont op rol moeten gebruiken. Bekijk hiernaast welke lont op rol je nodig hebt voor jouw kaars.
Zodra je de juiste keuze hebt gemaakt plaats je de lont in de mal. Deze kun je op de plaats houden met een klem aan de onderkant van de mal. Maar je kunt ook een lang en dun voorwerp gebruiken om de lont netjes in het midden vast te zetten.
Kaarsdiameter | Kaarslont |
---|---|
<10 mm | Kaarslont op Rol 3x2 |
<20 mm | Kaarslont op Rol 3x4 |
20-30 mm | Kaarslont op Rol 3x6 |
40-65 mm | Kaarslont op Rol 3x8 |
60-80 mm | Kaarslont op Rol 3x10 |
80-90 mm | Kaarslont op Rol 3x12 |
90-100 mm | Kaarslont op Rol 3x14 |
90-110 mm | Kaarslont op Rol 3x16 |
Stap 3 – De was smelten
Nu is het tijd om de was te smelten. Gebruik hiervoor een smeltketel, dubbele boiler of een au-bain marie opstelling met twee pannen. Zodra je de pan op het vuur hebt gezet om op te warmen, voeg je de korrels kaarsenwas beetje bij beetje toe. Ondertussen is het belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden met een thermometer. Zo voorkom je dat de was te heet wordt. Voor iedere soort was geldt een ander smeltpunt. Kijk goed op de verpakking voor de aanbevolen smelttemperatuur van jouw kaarsenwas.
Weet je niet goed welke was het beste voor jou is? Klik dan hier om meer te lezen over de verschillende soorten kaarsenwas.
Stap 4 – Kleurstoffen toevoegen (optioneel)
Als je je kaarsen een kleur wilt geven is dit het moment om kleurstoffen toe te voegen. Dit doe je door kleurstofpoeder bij de gesmolten was te voegen. Let erop dat je de kleurstoffen goed door de was heen roert voor een egale kleur. Houdt er bij de kleurbepaling rekening mee dat de kleur van de was vaak wat donkerder is dan de uitgeharde kaars. Voeg dus niet te snel te veel kleurstof toe. Over het algemeen adviseren we om voor iedere 1000 gram was 1 tot 3 gram kleurstof te gebruiken. Als je te veel kleurstof toevoegt, kan de was te dik worden waardoor de lont verstopt raakt en de kaars enorm begint te roken. Begin daarom altijd met kleine hoeveelheden en voeg geleidelijk meer kleurstof toe. Klik hier om ons uitgebreide assortiment te bekijken.
Stap 5 – Geur toevoegen (optioneel)
Nu de kaarsenwas mooi vloeibaar is, kun je eventueel ook een geur toevoegen aan je kaars. Dit doe je door een paar druppels geurolie bij de was te gieten en goed door te roeren. Hiervoor gelden wel belangrijke richtlijnen voor de hoeveelheid geurolie die je nodig hebt. Te weinig geurolie zorgt voor een zwakke geur. Maar te veel geurolie leidt tot slechte verbranding en onregelmatige geurverspreiding. Ook kan er brandgevaar ontstaan door een overmatig gebruik van geurolie. Dat komt omdat overtollige olie zich afscheidt van de was en zeer brandbaar is. Tip: voeg de geurolie pas vlak voor het uitgieten toe. Zo voorkom je dat de geurolie verdampt.
Houd ongeveer 2-10% geurolie aan voor een lekkere geur. Let er wel op dat de meeste kaarsen een maximale geurbelasting hebben van 8%. Als je over deze grens heen gaat zal je kaars niet goed uitharden.
Wil je zeker weten hoeveel geurolie je nodig hebt voor je kaars? Bekijk dan zeker onze handige geurolie calculator.

Stap 6 – De was uitgieten
Zodra de was gesmolten is en je eventueel geur- en kleurstoffen hebt toegevoegd, is het tijd om de was in de mal te gieten. Meestal kun je de was het beste uitgieten bij een temperatuur tussen de 50-80 graden. Uitgieten bij lage temperaturen geeft een ruwer effect. Terwijl gieten bij hogere temperaturen zorgt voor gladde kaarsen. Dit is wel afhankelijk van de was die je gebruikt. Zorg er ook voor dat je mal, container of potje op de juiste temperatuur is voordat je de was uitgiet. Gebruik hiervoor een föhn of hittepistool. Je kunt de mal natuurlijk ook in een bakje warm water zetten. In dat geval is het wel belangrijk om deze voor het gieten goed af te drogen.
Zorg ervoor dat je een klein beetje was overhoudt in de pan (ongeveer 20% van de was). Er zal namelijk tijdens het uitharden een klein kuiltje aan de bovenkant van de kaars vormen. Deze kun je dan opvullen met de overgebleven was. Het gieten van de was kun je gemakkelijk vanuit een smeltpan met giettuit doen. Maar je kunt de was ook direct vanuit een pan of kom in de mal gieten.
Gebruik vervolgens het roerstaafje of een houten stokje om de luchtbellen uit de was te verwijderen. Laat de kaars vervolgens afkoelen op kamertemperatuur. Het is niet nodig om dit proces te versnellen in de koelkast. Ook koude of tochtige omgevingen kun je beter vermijden. Dit kan scheuren veroorzaken doordat de was dan te snel krimpt. Het zal uiteindelijk ongeveer 2 uur duren voordat de was gestold is. Maar wacht minstens 24 uur voordat je de kaars uit de mal haalt, gebruikt of versiert.
Stap 7 – De lont trimmen
Ten slotte is het tijd om de lont te bevestigen. Dat betekent dat je de lont kan afknippen op de gewenste lengte. Zorg er wel voor dat je de lont minimaal 0,5 centimeter boven de kaars uitknipt. Zo weet je zeker dat je de lont straks vlam vat en gaat branden.
Hoeveel kaarsenwas heb ik nodig?
Over het algemeen geldt dat je ongeveer 0,84 gram kaarsenwas per milliliter kaarsinhoud gebruikt. Je moet hier vaak even mee rekenen omdat de inhoud van kaarsen in milliliters berekend wordt terwijl kaarsenwas in gram uitgedrukt wordt. Het begint dus allemaal met de inhoud van de kaars. Weet je niet precies hoeveel milliliter er in je mal past? Vul dan je mal of potje met water. Vervolgens giet je het water in een maatbeker zodat je de inhoud kunt aflezen.
Rekenvoorbeeld Stel dat je een kaars wilt maken in een potje met een inhoud van 200 milliliter. In dat geval bereken je 0,84 x 200 = 168 gram kaarsenwas. Je hebt dus ongeveer 168 gram kaarsenwas nodig voor het maken van deze kaars.
Welke kaarsenwas heb ik nodig?
Als je aan de slag gaat met het maken van kaarsen wordt je overspoeld met verschillende soorten kaarsenwas. Er zijn veel mogelijke opties die ieder hun voor- en nadelen hebben. Er is dus voor elke toepassing een andere soort kaarsenwas beschikbaar. Wij raden aan om te beginnen met een natuurlijke was zoals sojawas, bijenwas of koolzaadwas. Die bevatten namelijk geen paraffine, wat een schadelijke stof is. Wil je een staande kaars uit een mal maken op basis van een natuurlijke was? Dan moet je stearine toevoegen om de kaars harder te maken. Ben je benieuwd naar de andere opties voor kaarsenwas? Bekijk dan de tabel hieronder.
Kaarsenwas | Natuurlijk | Geschikt voor mal | Geschikt voor containerkaarsen |
Brandduur |
---|---|---|---|---|
Paraffine | ✖️ | ☑️ | ✖️ | Kort |
Sojawas pillar blend | ☑️ | ☑️ | ✖️ | Lang |
Sojawas container blend |
☑️ | ✖️ | ☑️ | Lang |
Koolzaadwas pillar blend |
☑️ | ☑️ | ✖️ | Lang |
Koolzaadwas container blend |
☑️ | ✖️ | ☑️ | Lang |
Kaarsenzand | ☑️ | ✖️ | ☑️ | Afhankelijk van gebruik |
Gelwas | ✖️ | ✖️ | ☑️ | Lang |
Zonnebloemwas | ☑️ | ✖️ | ☑️ | Lang |
Bijenwas | ☑️ | ☑️ | ☑️ | Zeer lang |
Stearine | ☑️ | ☑️ (Vaak als toevoeging) |
☑️ (Vaak als toevoeging) |
Lang |
Vybar | ✖️ | ☑️ (als toevoeging) |
☑️ (als toevoeging) |
Afhankelijk van mix |
Veel voorkomende fouten bij kaarsen maken
Verkeerde lont gebruiken
Heb je per ongeluk gekozen voor een te dunne lont? Dan dooft je kaars snel, brandt hij niet goed of graaft hij een tunnel naar beneden. Maar het tegenovergestelde is ook niet goed. Bij een te dikke lont krijg je juist een hele grote vlam met veel roetvorming als gevolg. Kies daarom de juiste lontmaat op basis van de diameter van je kaars.
Kaars te snel laten afkoelen
Als je de kaars na het gieten te snel afkoelt krijg je geen mooi eindresultaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je de gesmolten kaarsenwas in de koelkast zet. Maar ook als je de kaars uitgiet op een te lage temperatuur of de mal niet voorverwarmt. Hierdoor krijg je scheuren, putjes of oneffenheden (sneeuwvorming of krisatlisering).
Kaars niet goed opbranden voor de eerste keer
Het gebeurt soms dat een kaars alleen langs het midden opbrandt terwijl de randen blijven staan. Dat komt vaak doordat je de kaars de eerste keer niet helemaal tot de rand hebt opgebrand. Daardoor ontstaat er vanzelf een kuil in de kaars die niet makkelijk meer vlak wordt. Je kunt natuurlijk na verloop van tijd wel extra gesmolten was in het gat gieten. Zorg er dan wel voor dat je de kaars dan weer eerst goed laat uitharden voordat je deze gebruikt.
Lont niet gecentreerd
Als je de lont niet goed recht in de pot of mal zet, kan dat ook voor problemen zorgen. Daardoor kan het zo zijn dat je kaars niet goed brandt of snel dooft. Zorg er daarom altijd voor dat je de lont rechtop in de mal zet. Maar voorkom ook dat de lont tijdens het gieten of uitharden scheef gaat staan. Dit doe je door de lont tijdens het installeren te verstevigen met een klem aan de onderkant van de mal. Maar je kunt ook gebruik maken van een lang, dun voorwerp zoals een satéprikker.
Glaswerk hecht niet
Dit gebeurt vaak wanneer je de verkeerde was gebruikt. Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken waardoor de kaars niet goed aan de mal hecht. Zo heeft het vaak te maken met de temperatuur waarmee je werkt. Zorg er dus altijd goed voor dat je smeltemperatuur en temperatuur van de container in orde zijn. Ook kan het helpen om je mal van tevoren vetvrij te maken.
Luchtbelletjes in de kaars
Heb je last van kleine luchtbelletjes in je kaars? Het helpt dan vaak om zachtjes tegen de mal te tikken. De belletjes zullen dan vanzelf ontsnappen uit de was. Het is ook belangrijk om tijdens het gieten van de was een constante snelheid aan te houden.
Kaars komt niet uit de mal
Blijft je kaars na het uitharden vast zitten in de mal? Dan is er geen andere oplossing dan het uitsnijden van de mal. Er zijn wel oplossingen om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Dat doe je simpelweg door de mal van tevoren een beetje in te smeren met olijfolie of siliconenspray.
Keuze tussen pillar wax en container wax
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten was. Raadpleeg daarom zeker onze keuzehulp om te bepalen welke was het beste geschikt is voor jouw project. Pillar wax is namelijk speciaal gemaakt voor staande pilaarkaarsen uit een mal. Daardoor is deze was iets harder dan de variant die gemaakt is voor container kaarsen in een potje. De was voor containers is zachter en brandt daardoor iets beter. Maar als je deze gebruikt voor losstaande kaarsen zul je snel merken dat deze niet goed rechtop blijven staan.