Wil je jouw huis vullen met de heerlijke geur van koffie én een unieke decoratie toevoegen? Met een zelfgemaakte ijskoffiekaars van gelwas creëer je een sfeervolle en geurige eyecatcher die niet van echt te onderscheiden is. In deze blog neem ik je stap voor stap mee in het proces van het maken van zo’n kaars
Wat is een ijskoffiekaars?
Een ijskoffiekaars is een creatieve gelwas kaars die eruitziet als een echt ijskoffiedrankje. Dankzij de transparante eigenschappen van gelwas kun je de look van ijsblokjes en transparante vloeistoffen perfect nabootsen. Voeg daar een koffielaag van gekleurde kaarsenwas aan toe en je hebt een sfeervolle, decoratieve én heerlijk geurende blikvanger voor in huis.
Wat heb je nodig?
Voor het maken van jouw eigen koffiegeurkaars DIY gebruik je de volgende materialen:
-
Gelwas – ideaal voor transparante effecten
-
Kaarsenwas – Kies voor sojawas, koolzaadwas of onze nieuwste sheawas.
-
Geur- en kleurstoffen – koffiegeur, bruine en witte kleurstof
-
Lonten – gewone katoenen lonten zijn prima geschikt voor gelwas
-
Transparant glas – bijvoorbeeld een drinkglas of coupeglas
-
Smeltpan & thermometer – voor het smelten van de was
-
IJsblokjesmal (optioneel) – of gebruik een bakje en snijd blokjes op maat.
Stap-voor-stap: Zelf een ijskoffiekaars maken met gelwas
1. Voorbereiden
Zorg dat je glas vetvrij is en plaats een katoenen lont in het midden. Bevestig de lont met een lontsticker en centreer deze aan de bovenkant met een lonthouder.
2. Gelwas smelten
Verwarm de gelwas langzaam tot ca. 95°C. Roer rustig om luchtbellen te voorkomen.
3. IJsblokjes maken
Giet de warme gelwas in een ijsblokjesmal of rechthoekig bakje. Laat dit minimaal 3 uur volledig uitharden. Snijd daarna in blokjes of haal de vormpjes uit de mal.
4. IJsblokjes in het glas
Leg de gelwas-ijsblokjes in het glas rondom de lont. Zo creëer je een realistisch ijskoffie-effect.
5. Kaarsenwas smelten
Smelt sojawas of een andere geschikte was.
6. Kleur & geur toevoegen
Voeg aan de helft van de was koffiegeur en bruine kleurstof toe. Dit wordt je koffielaag.
Kleur de andere helft wit en voeg eventueel een romige geur toe, dit wordt je melklaag.
7. Opbouwen van de ijskoffiekaars
Giet eerst de witte kaarsenwas tot halverwege het glas. Laat dit een paar minuten afkoelen.
Giet dan voorzichtig de bruine was erbij zodat de kleuren mooi in elkaar overlopen. Laat de kaars minimaal 24 uur uitharden.
8. Witte roomlaag (optioneel)
Top je kaars af met een dun laagje witte was voor een melk- of slagroomlook. Laat opnieuw volledig uitharden.
9. Afwerking
Knip de lont af tot ongeveer 0,5 cm boven het oppervlak. Je zelfgemaakte ijskoffiekaars is nu klaar
Extra tips voor een luxe uitstraling
-
Slagroom-effect? Klop dan de was op tot deze bijna is gestolt en spuit een toefje witte was op de bovenzijde.
-
Decoratie: Strooi wat bruine kleurpoeder over de bovenkant voor een cacao-look en steek er eventueel een kaneelstokje in voor een extra stijlvolle afwerking.
-
Geurvariatie: Probeer andere geurolie zoals chai-latte, cappuccino of pistachio pudding voor een unieke twist aan je kaars