Maak je eigen kaarsen met deze stap-voor-stap handleiding

Maak je eigen kaarsen met deze stap-voor-stap handleiding

Het maken van je eigen kaarsen kan een ontspannende en creatieve activiteit zijn. Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding om je te helpen je eigen kaarsen te maken.

Benodigdheden:

Stap 1: Bereid de mal voor

Bereid je kaarsenmallen voor door ze schoon te maken en te controleren op scheurtjes of gaten. Om de lont op zijn plaats te houden, kan je deze vastmaken met een lonthouder of met een klem aan de onderkant van de mal.

Stap 2: Smelt de was

Gebruik een gietpan of dubbele boiler om de was te smelten op de juiste temperatuur. De juiste temperatuur varieert afhankelijk van het type was dat je gebruikt. Sojawas smelt bijvoorbeeld bij 45-50°C, bijenwas bij 62-65°C en paraffine bij 58-60°C. Gebruik een thermometer om de temperatuur van de was te meten en zorg ervoor dat de was niet te heet wordt.

Stap 3: Voeg kleur en geur toe (optioneel)

Als je je kaarsen wilt kleuren of een geur wilt geven, voeg dan op dit moment kleurstoffen en geurstoffen toe aan de gesmolten was. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid van elk om de kwaliteit van de kaarsen niet te beïnvloeden.

Stap 4: Giet de was in de mal

Giet de gesmolten was in de voorbereide kaarsenmal. Gebruik het houten stokje of roerstaafje om eventuele luchtbellen uit de was te verwijderen en om ervoor te zorgen dat de was gelijkmatig over de mal verdeeld wordt. Laat de was afkoelen en stollen tot kamertemperatuur.

Stap 5: Bevestig de lont

Zodra de was is afgekoeld, kan je de lont afsnijden tot de gewenste lengte. Zorg ervoor dat de lont in het midden van de kaars blijft. Je kunt eventueel ook de lont aan de bovenkant vastmaken aan een houten stokje om ervoor te zorgen dat deze rechtop blijft.

Stap 6: Laat de kaars uitharden

Laat de kaars minstens 24 uur uitharden voordat je deze gebruikt of versiert.

Herhaal deze stappen totdat je het gewenste aantal kaarsen hebt gemaakt. Het maken van kaarsen is een ontspannende en creatieve activiteit die je op elk moment kan doen. Door het gebruik van hoogwaardige materialen, de juiste temperaturen en de juiste hoeveelheden kan je de mooiste kaarsen maken. Veel plezier!